سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شهرستان ساوجبلاغ استاد مرتضی ممیز  نشان استاد مرتضی ممیز

 آخرین قرار استاد ممیز در شهرستان ساوجبلاغ

بی شک گرافیک ایران ورود خود را به دنیای گرافیک مدرن مدیون فعالیت های برخی از نامداران این هنر است؛ کسانی که با ورود خود به دنیای هنرهای تجسمی ایران به ویژه گرافیک، علاوه بر اینکه خود را به دنیای هنر معرفی کردند، مدرنیته و هنر مدرن گرافیک را هم به ایران آورده، پایه گذاری کرده و به بلوغ رساندند. در این میان برخی بیش از سایرین چهره شدند و بحق نام آنها بیشتر درخشید... استاد مرتضی ممیز در سال 1344 از دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا فارغ التحصیل شد و سه سال بعد گواهینامه طراحی غرفه و ویترین و معماری خود را از مدرسه عالی هنرهای تزیینی پاریس دریافت کرد. دوره اخذ لیسانس ممیز 11 سال به طول انجامید و ممیز در این دوره به کارهای مختلفی چون کار در آتلیه گرافیکی و ... مشغول بود.

از دوستان بسیار صمیمی و هم رشته او می توان به محمود جهان پناه اشاره کرد. وی در سال 1348 پیشنهاد ایجاد رشته گرافیک را به دانشکده هنرهای زیبا ارایه کرد. بنیانگذاری این رشته برای دانشجویان هنر باعث شد تا سیستم ناقص گرافیک جان بگیرد و تلاشی را آغاز کند. تا این سال ممیز به غیر از طراحی گرافیک برای کتاب ها و پوسترها، تلاشی را با عنوان مدیر هنری در مجلاتی چون ایران آباد، کتاب هفته، کیهان هفته، فرهنگ، کاوش و نگین آغاز کرد؛ مجلاتی که نحوه و سبک کاری ممیز را در جامعه تثبیت و معرفی کرده است.

آثار ممیز در این دوره در کتاب هفته به چنان پرکاری و دوره خلاقی بدل می شود که نام ممیز را به عنوان گرافیستی مؤلف و کم نظیر بر سر زبان ها می اندازد. همچنین ادامه کار ممیز در نشریات فرهنگ و نگین، راه را برای ورود گرافیست های جوان و نوجوی دهه 40 مانند فرشید مثقالی باز کرد. آثار روی جلد ممیز برای نشریه «کتاب هفته» نمونه هایی از چاپ (سیلک و لیتوگرافی) موفق و خلاقانه ای است که ارزش های گرافیکی بسیار مفیدی را با خود به همراه دارد. وی در همان سال ها یکی از مهم ترین اثر مدرن تاریخ معاصر را با طراحی چاقوهای واژگون شکل داد. اثر چاقوهای او اجتماعی ترین اثر است که از دهه 40 به بعد پدید آمده است. مرتضی ممیز در طول نیم قرن فعالیت هنری خود در ایران و عرصه هنر بین المللی، در احیا و ابداع هنر گرافیک در ایران و پیشبرد و گسترش فرهنگ ملی و سنت های هنری نقش بارزی داشت. وی آذر ماه سال 1383 به عنوان استاد برجسته فرهنگستان هنر، در مراسمی، از سوی سیدمحمد خاتمی (رئیس جمهوری وقت) تجلیل شد.

وی در طول فعالیت های هنری خود پیش از 10 نمایشگاه اختصاصی و بیش از 70 نمایشگاه گروهی در ایران و سایر کشورهای جهان برپا کرد و طراحی گرافیکی و تهیه پوستر برای صدها جلد کتاب و نشریات مختلف به وسیله او انجام گرفت. ممیز را بیشتر به عنوان سکان یا میله پرچم انجمن گرافیک می دانند ولی او به جز مدیریت بر امور انجمن گرافیک مسوولیت های دیگری نیز داشته که از جمله آن می توان به مدیریت گروه گرافیک و عکاسی دانشکده مدیریت، گروه گرافیک و عکاسی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، مدیریت و طراحی هنری جشنواره بین المللی فیلم تهران (1356- 1352)، ریاست هیأت مدیره انجمن طراحان گرافیک، ریاست دوسالانه های گرافیک ششم، هفتم و هشتم، مشاور هنری کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه تهران و ریاست کمیته ایرانی طراحان گرافیک دنیا (AGI ) اشاره کرد.

 استاد ممیز در سال های پایانی عمر خویش با بیماری سرطان دست و پنجه نرم می کرد و از 23 آبان ماه 1384 برای تازه ترین دوره شیمی درمانی، در بیمارستان آبان تهران بستری شده بود که چند روز بعد حالش رو به وخامت نهاد و سرانجام در سن 69 سالگی روز شنبه پنجم آذر ماه 1384 برابر با 26 نوامبر 2005 درگذشت. پیکر مرتضی ممیز، هفتم آذرماه1384 ، تشییع و در روستای باغبان کلاه واقع در شهرستان ساوجبلاغ به خاک سپرده شد.


نوشته شده در  جمعه 88/8/15ساعت  7:27 صبح  توسط حسین عسکری 
  نظرات دیگران()


فهرست همه یادداشت های این وبلاگ
کوتاه نوشته های حسین عسکری در کانال تلگرامی البرزپژوهی - 4
آیت الله سید رضا حسینی زابلی و تجددگریزی در شهر کرج
تطهیر ترور فاتح یزدی و چریک های فدایی خلق در خبرگزاری تسنیم
نشست علمی درباره کتاب اشتهارد نوشته محمد پارسانسب
بازتاب انتشار کتاب تاریخ هشتگرد نوشته حسین عسکری - 1
یادداشت های حسین عسکری درباره محمدصادق فاتح یزدی
سندی تازه از سردار شهید شعبان علی نژادفلاح
دانلود نسخه pdf کتاب های حسین عسکری
کانال تلگرامی و صفحه های اینستاگرام و آپارات البرز پژوهی
شناسنامه وبلاگ البرز پژوهی
[عناوین آرشیوشده]